ERKEKLERE ÖZEL BESLENME
Sağlıklı ve doğru beslenme kadınlar için olduğu kadar erkekler için de önemlidir. Özellikle büyük şehirlerdeki yoğun tempolu çalışmanın erkeklerde beslenmeyi düzensizleştirdiğini belirten Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger; iş yemekleri, uzun toplantılar, seyahatler ve masa başında geçen saatlerin tehlikeli olduğunu, mutlaka beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Erkeklerin metabolizması kadınlara göre daha düzenli çalışmaktadır. Ayrıca günümüzde pek çok kişi spor yapmaya özen göstermektedir. Ancak metabolizmanın iyi çalışması ve tek başına spor yapmak yeterli değildir. Beslenmenin de kontrol altında olması gerekmektedir.
Kilolu erkeklerin karşılaşabileceği sağlık sorunları
Erkekler kadınlara göre kilo kontrolünde daha şanslıdırlar çünkü kadınların vücutlarında yağ dokusu daha fazladır ve metabolizmaları daha yavaştır. Erkekler kadınlardan her zaman çok daha fazla yemek yerler ancak ani bir kilo artışı göstermezler. Çünkü metabolizmaları daha hızlıdır, daha yüksek kas oranı sahiptirler ve geniş vücut yüzeyi, yenilenleri daha çabuk yakmalarını sağlar.
Erkek ve kadınların fiziksel görünümleri “elma” veya “armut” tipi olarak değerlendirilir. Kadınların kiloları genelde kalça çevresinde toplandığından kadınlar armut tipi, erkeklerinse bel çevresinde toplandığından erkekler elma tipi olarak adlandırılır. Kadınlarda yağ dokusu fazlalığı estetik açıdan dezavantaj olsa da aslında sağlık açısından erkeğe göre avantaj yaratır.
SAĞLIKLI KİLO VERMEK İÇİN ÖNERİLER:
Kalp sağlığını korumak amacıyla haftada en az 2-3 defa balık (200-250 gram) yenilmelidir. Omega-3’ün iyi bir kaynağı olan somon ve diğer mevsim balıkları tercih edilebilir. Kolesterolle ilgili problemler var ise kırmızı et (120-150 gram) haftada en fazla 2 kez tercih edilmelidir. Haftada 2 kez tavuk/hindi tercihleri yapılabilir. Görünen yağların ayrılması da önem taşır.
• Yağ alımını azaltabilmek amacıyla tüm süt ve süt ürünlerini (peynir, yoğurt, ayran gibi) az yağlı olacak şekilde tüketmeye özen gösterilmelidir. Peynir porsiyonlarında dikkatli olunmalıdır.
• En az bir öğünde mutlaka sebze bulunması önemlidir. Sebze zeytinyağlı tercih edilebileceği gibi salata, ızgara ve haşlanmış olarak da tercih edilebilir.
• Meyvelerin antioksidan yani sizi kanserden koruyucu etkisinden faydalanmanız gereklidir. Günde 2-3 porsiyon olacak şekilde meyve tüketmeniz hem sağlık hem de kilo kontrolü açısından önemlidir.
• Kalp sağlığını destekleyen yağlı tohumlar, aşırıya kaçmamak kaydıyla, günlük beslenmeye dahil edilmelidir. Günlük olarak 3 tam ceviz, 10 adet fındık veya 10 adet badem tercih edilebilir.
• Haftada 3-4 gün 45-50 dakika düzenli spor yapılmalıdır.
• Karaciğer yağlanması, gut hastalığı ve kilo problemi olan bireyler alkol tüketimlerinde ılımlı olmaya özen göstermelidirler. Haftada 1-2 gün 2 kadeh şarap, 2 bira, 1 votka veya 1 tek rakı tercihi yapılabilir.
• Aşağıdaki besin öğelerinin prostat sağlığına, kalp hastalıklarına ve diğer kanser türlerine karşı koruyucu oldukları düşünülmektedir.
* Likopen: Bu besin öğesi domates, karpuz, greyfurt gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Likopen prostat ve akciğer kanser riskini düşürebilir.
* B6, B12 ve folik asit: Kandaki homosistein düzeyini düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini düşürebilir.
* Selenyum, C ve E vitamini: Bu antioksidan olarak adlandırılan vitaminler üreme için gereklidir. Bu vitaminlerin yeterli alımı üreme sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.
* Çinko ve folik asit: Bu kombinasyon da yine üreme sağlığı için gereklidir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!